Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cinci Macska libákról.

2021.10.08

Kedves Bendegúz!

 

A libák szárnyasok ugyan, de igazán magasra nem tudnak repülni, bár akad kivétel. Nagy méretüknél fogva, viszonylag biztonságban vannak a ragadozóktól, bár a róka támadása rájuk nézve is végzetes lehet. A kislibák természetesen még nagyobb veszélyben vannak.

A ludak említésekor legtöbbször Ludas Matyira gondolunk, akinek komoly kalandjai voltak a gágogó szárnyasokkal, Fazekas Mihály elbeszélése alapján. Döbrögi nagyságos úr nem csak, hogy elvette a ludait, de még meg is botoztatta, persze ezt háromszor verte le rajta Matyi.

Nem csak ez ugrik be rögtön a libákról, hanem a Márton nap is, melynek a történetét ismerjük abban az értelemben is, ami a ludakhoz szorosan kapcsolódik.

A libákat a tollukért tépni is szokták. Komoly értéket képvisel a tollazatuk. Sajnos, ha durván tépik őket, bele is pusztulhatnak.

Ha levágnak egy libát, abból többféle ízletes étel is készíthető, főleg a libamájból, amely messzi földön híres.

Házilag tartanak az emberek libát kis számban, de létezik nagyüzemi nevelés is. Ezek látják el a boltokat az ezekből feldolgozott áruval.

Minden részletre kiterjedő, sok komoly gondolat által megfogalmazott véleményem értéke most sem maradt el a megszokott színvonaltól, ez máskor is így lesz.

 

Üdvözlettel: Cinci Macska!