Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cinci Macska a vonatokról.

2016.02.16

Kedves Alfréd!

 

A vonatok olyan közlekedési eszközök, melyek nagyon régóta állnak a közlekedni vágyók rendelkezésére és elég komoly népszerűségnek örvendenek. Elég jó velük utazni, ha megfelelő a tisztaságuk.

A vasútról a véleményem nem rossz, de sok dologban javulniuk kellene. Sokan választják a személygépjárművek helyett a MÁV szolgáltatását.

A régi mondás azt tartja:"A vasút állam az államban”.

A személyszállító vonatok mellett közlekednek tehervonatok is. Az áruszállításban jelentős részt vállalnak. Viszonylag olcsó a vasúti szállítás, mert egy mozdony sok vagont el bír húzni, bár lényegesen lassabban jut el az áru a címzetthez, mint a közúton történő fuvarozás esetében.

A vasúti kocsik másik elterjedt neve a vagon. Ez a szó valamivel durvábbnak tűnik, pláne akkor, ha valaki marhavagonokról tesz említést. Ha ilyenekről hallunk, sokszor nagyon kellemetlen emlékek jutnak eszünkbe.

A vasúti kocsik és a mozdony együttesét nevezzük szerelvénynek. Ezt az elnevezést a köznapi ember viszonylag ritkán használja. Persze ez a szó nem kizárólag a vasúti járművek esetén kerülhet említésre. 

Komoly odafigyeléssel megfogalmazott véleményem kiváló mivolta aligha lehet vita tárgya. Ha bármely más alkalommal valaki hasonló kéréssel fordul majd hozzám, nem fogok habozni azt teljesíteni.

 

Üdvözlettel: Cinci Macska!