Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cinci Macska a szerszámokról.

2020.04.04

Kedves Elek!

 

A szerszámok nélkülözhetetlenek az emberek életében. Ha valamit el kell készíteni, vagy meg kell javítani, szerszámok nélkül megáll a tudomány.

A nyers anyagokat puszta kézzel csak akkor lehet alakítani, megmunkálni, ha az képlékenyek, mint például a gyurma vagy a gitt.

Az egyik leggyakrabban használt szerszám talán a fúró. Kézzel is lehet fúrni, egyszerű fúróval, de ez rendkívül fárasztó hosszú távon. Ezért fejlesztették ki a gépi fúrót, ami árammal működik.

A gépbe beraknak egy fúróhegyet, ami több féle méretben kapható és ezekkel különböző átmérőjű lyukakat lehet fúrni a falba vagy éppen más anyagba, rögzítés céljából.

Ha egy súlyosabb képet akarunk a falra akasztani, azt egy simán bevert szög nem fogja megtartani. Ilyen célból tiplit kell beépíteni és abba egy kampót helyezni, ami aztán bírja majd a terhelést.

A gyalu elsősorban az asztalosok szerszáma, de a kádárok is használják hordó készítéskor. Ezzel lehet simává tenni a boros hordó külső felületét.

 Nagy szorgalommal és rendkívüli odafigyeléssel megfogalmazott véleményem értékének nagyságához ez alkalommal sem férhet kétség. Biztosan máskor is kérnek majd tőlem hasonlót és én nem fogom cserben hagyni azt, aki hozzám fordul.

 

Üdvözlettel: Cinci Macska.