Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cinci Macska a szélről.

2020.03.23

Kedves Adalbert!

 

A szél olyan erős légmozgás, mely hűvösebb hőérzetet ad a ténylegesnél. Nyáron, nagy melegben jólesik egy kis szél. Felfrissít mindenkit, de ősszel vagy télen olyan érzés, mintha éles kést érintenének a testünkhöz.

Ilyenkor még a szellőt sem igazán érezzük kellemesnek. Pont elég a csendes hideget elviselni, főleg a fázósabbaknak.

Ha nagyon erős a szélmozgás, azt már szélviharnak szoktuk nevezni. Ez lehet folyamatos vagy erős lökésekkel tarkított. A szervezet nehezen viseli az ilyen időjárást. Még az egészségesek számára is kihívást jelent az efféle helyzet.

A tengeren szinte mindig van légmozgás, ezért tudtak hajdanán jól haladni a vitorlás hajók. Persze már nagyon régóta nincs erre igazából szükség, inkább csak a sportvitorlázók igénylik. Ezt a sportot lehet versenyszerűen is űzni, sőt, egy ideje már olimpiai sportág.

A nagyon erős szélviharokat orkánnak is szoktuk nevezni. A 200-300 kilométeres sebességű viharok kapják a tájfun elnevezést, de több más szó is van erre.

Mindenre kiterjedő és nagy figyelemmel megfogalmazott véleményem értéke most sem lehet alacsony, inkább a kiemelkedő kifejezést használnám. Ha bármely más alkalommal, bárki hasonló felkéréssel fordul hozzám, nem fogok habozni kérését teljesíteni.

 

Üdvözlettel: Cinci Macska.