Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cinci Macska a népdalokról.

2021.11.17

Kedves Félix!

 

A népdalok java része szerzőktől származik, de előfordul olyan is, ami a nép száján indul el, az idők folyamán csiszolódik. Van, hogy egy tájhoz kötődik. Ilyen a „Debrecenbe kéne menni” című népdal, melynek szerzője ismeretlen.

Nagyon jó véleménnyel vagyok ezekről a cigányzenékről, mert ez az elnevezés is valós a dalok többségére vonatkozóan.

Nem csak cigányzenekarok játsszák ezt a fajta zenét. Pusztán az elnevezés vonatkozik ide szorosan.

A magyar nóta kifejezés már jóval átfogóbban érzékelteti ennek a műfajnak a jelentőségét, népszerűségét és általános értékét. Ahogy a nevében is benne van, hazánkból ered és külföldön is eszerint harangozzák be, amikor ilyen dal kerül előadásra.

Ezekre a dallamokra remekül lehet mulatni, énekelve és táncolva. Lakodalmakban főleg ezeket játsszák a zenekarok, függetlenül attól, hogy beat vagy cigányzenekarról beszélünk.

Dankó Pista volt az egyik legnagyobb magyar nótaszerző. Sokan ma is szívesen hallgatják örökzöld dalait, szinte már betéve tudják a legtöbbnek dallamát és szövegét.

Minden figyelmemet és tudásomat beleadtam véleményem kinyilvánításába, ennek folytán értéke talán még az előzőeknél is magasabbra értékelhető. Ha bárki, bármely más alkalommal hasonló kéréssel fordul hozzám, nem fogok habozni kérését teljesíteni.

 

Üdvözlettel: Cinci Macska.