Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cinci Macska a másolásról.

2019.06.24

Kedves Tódor!

 

A másolás egyszerű folyamat bizonyos tekintetben. Ha gép csinálja, például a fénymásolást, akkor minden esetben sima az ügy. Ha egyénileg kell egy írást lemásolni, akkor sincs gond.

Sokkal bonyolultabb a helyzet, ha egy festményt kell másolni. Nem vagyok jó véleménnyel az ilyen jellegű másolásról, mert ezt inkább képhamisításnak tekinthetjük.

Nehéz feladat ez is, ha nem is érhet az eredeti alkotó nyomába. Sok esetben még a szakértő is nehezen tudja megállapítani, hogy melyik mű az eredeti.

Ha már valakinek ilyen jó tehetsége van a másoláshoz, jobban tenné, ha ezt a tudást saját művek előállítására fordítaná.

A kopírozás fogalma már sokkal ritkábban használatos a köznyelvben. Sokkal inkábba gyerekek kedvenc mondása ez, a másolást illetően.

A plagizálás már egy sokkal nagyobb mértékű dolog. Valaki megír például egy regényt és a témája olyan kiváló, hogy nagy sikert arat. Ha egy másik ember felhasználja ennek az alapjait, vagy még ennél is többet és így hoz létre egy művet, akkor bizony kimeríti a plágium fogalmát.

Mindenre kiterjedő és nagy figyelemmel megfogalmazott véleményem értéke ez alkalommal is olyan magas, hogy csaknem a páratlan kifejezést használhatnánk rá.

 

Üdvözlettel: Cinci Macska.