Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cinci Macska a lovakról.

2015.06.20

Kedves Lipót!

 

A lovak nagyon hasznos és alapvetően tiszta állatok. Tudjuk, hogy nem isszák meg a piszkos vizet és nagyon szeretik, ha rendbe tartják őket, meg is hálálják a gondoskodást.

A munkájuk összetett. Részt vesznek a mezőgazdasági munkákban, hatalmas erejükkel nagy segítségére vannak az embereknek. Egy erdőben, a fakitermelésnél is olykor nélkülözhetetlen a munkájuk, függetlenül az új, modern módszerekről. Természetesen a gépesítések miatt már nem dolgoznak annyit, mint a régi időkben.

Akik megengedhetik maguknak, versenyistállót tartanak fenn, pompás, gyors paripákkal. Ilyenkor már a szórakoztatás a cél. A versenyek fogadásain sok pénz cserélhet gazdát. Itt már a zsokék is főszerepet játszanak.

Az elegáns hintókat valamikor lovak húzták. Ma már inkább csak szekerek vontatásában vesznek részt, főként a falusi gazdálkodóknál. Ezek mellett a sportban is szerepet játszanak.

A pacik elnevezést inkább csak vicces formában szokták használni a hátasokra. Ha a gyerekek beszélnek lovakról, akkor is hallható ez a becenév.

Lovas nemzet vagyunk. Ezt tartja az ősrégi mondás. Valóban nehéz volna nélkülük az élet egyes emberek számára, különböző körülmények között.

Szerteágazó és hasznos véleményemet szívesen osztottam meg veled. Ha a jövőben bárkitől hasonló felkérést kapok, késedelem nélkül teljesítem.

 

Üdvözlettel: Cinci Macska!