Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cinci Macska a kádárokról.

2018.06.04

Kedves Vazul!

 

A kádárok munkája nagyon fontos tevékenység, függetlenül attól, hogy ez a szakma egyre kevesebb mestert vonultat fel hazánkban. A kézi hordógyártást szinte teljesen felváltotta a gépesítés és ez is nagymértékben közrejátszik az alapszakma mozzanatainak elritkulásában, így a mai fiatalok már nem kacsingatnak a mesterség felé, hiszen nem is igazán oktatják annak részletes folyamatait.

A szakma eredeti kéziszerszámaival kevés régi mester és gyűjtő rendelkezik az országban. Ezek az eszközök több helyen múzeumi értékeket képviselnek.

A hordók gyártása nagyon fontos, mert igazán jó bor csak megfelelő minőségben elkészített hordókban tud kiforrni. A gyártók erre is figyelnek.

A hordó készítő mestereket régen bodnároknak is hívták, de ez az elnevezés nem gyakori a köznyelvben. Sokan már nem is igazán emlékeznek rá, még az idősebbek köreiben sem.

Sokkal nehezebb egy hordót kifogástalan formában elkészíteni, mint azt sokan gondolnák. Aki ismeri ennek a munkának a folyamatait, sőt több esetben látta is, az tudja igazolni ezt az állítást.

Teljes odafigyeléssel és megfelelő alázattal megfogalmazott véleményem természetesen most is jó és emellett hasznos lehet bárki számára. Bármely más esetben, ha hasonló felkéréssel tisztelnek meg, nem fogok késlekedni véleményemet elmondani.

 

Üdvözlettel: Cinci Macska