Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cinci Macska a grófokról.

2020.11.08

Kedves Özséb!

 

A grófok, bárók, lordok nagyon magas címek voltak a régi időkben. Nem igazán vagyok jó véleménnyel minden olyan emberről, akit ez a cím illetett meg.

Sokan nem csináltak mást, csak ittak, kártyáztak, udvaroltak minden éjszaka, aztán aludtak délutánig és kezdték az egészet elölről.

Szerencsére nem minden nemesről lehetett ezt elmondani. Voltak, akik jó célokra használták fel a vagyonukat, mert ők többnyire nem voltak szegények.

Előfordult köztük olyan is, aki elszegényedett és férfiként egy jó házasságban bízhatott, ami majd kihúzza az anyagi nehézségekből, kiváló hozomány átvétele után.

Sok esetben ez nem sikerült a magas címet viselő fiatal embereknek. Erre jó példa Mikszáth Kálmán ismert regénye a Noszty fiúról, aki Tóth Marival vallott kudarcot.

Többen elszórakozták, főleg elkártyázták a vagyonukat és még csak lelkiismeret furdalásuk sem volt igazán. Ezeknek az embereknek nem volt nagy jellemük.

Többen a mai időkben is szeretnének így élni és sajnos egyes rétegeknek ez sikerül is. A legnagyobb baj az, hogy sokszor mások rovására.

Nagy figyelemmel és szép gondolatokkal megfogalmazott véleményem magas értéke és rendkívüli kedves mivolta természetes, ezért nem tartalmaz meglepetést. Ez a helyzet a jövőben sem fog változni.

 

Üdvözlettel: Cinci Macska.