Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cinci Macska a disznókról.

2018.05.10

Kedves Samu!

 

A sertések nagyon fontos állatok a köznapi életben. A világon mindenütt fogyasztanak sertéshúst, kivéve a muzulmán országokat. Kivételek még természetesen a vegetáriánusok is, de hát ők semmilyen húst nem fogyasztanak.

Mostanában sertéspestis ütötte fel a fejét Hevesben és emiatt néhány ország leállította a magyar sertéshús behozatalt, de reméljük, hogy ez hamar lecseng és minden visszatér a rendes kerékvágásba.

A hízókat általában 120-140 kilós súlyig szokták tartani, aztán levágják. Akik természetes ételekkel, illetve annak maradékaival etetik a saját disznóikat, azok jogosan dicsekszenek azzal, hogy tápmentes húsú sertéseket tartanak. Ha eladásra hizlalnak, akkor könnyebb őket áruba bocsájtani.

A nagyüzemi sertéstenyésztés ágazata viszonylag lehanyatlóban van a magánvállalkozók köreiben.

A hús ára fogyasztók felé viszonylag magas, így a kispénzűek nem tudják mindig megvenni, főleg nem abban a mennyiségben, amit igényelnének.

A disznóvágás nagy esemény egy család életében. Ilyenkor összejön a rokonság és egy kisebb mulatság keretein belül szúrják le a hízót, majd jóízűen fogyasztanak belőle és isszák a jókedvre derítő szeszes italokat.

Véleményem akár szenzációsnak is mondható. A jövőben sem akarom ezt a szintet lejjebb adni és bárki felkérésére ugyanilyen odaadással fogok véleményt nyilvánítani.

 

Üdvözlettel: Cinci Macska