Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cinci Macska a dadogásról.

2015.08.31

Kedves Gedeon!

 

A téma, melyben a véleményemet kéred, elég érdekes. mert a dadogásnak jó néhány változatát tapasztalhattuk már és az okai is sokrétűek. Előfordult, hogy egy nagy sokk okozta ezt a kellemetlen állapotot és egy másik, hasonló külső behatástól kigyógyult belőle az illető. Ez persze nagyon ritka eset.

A hebegés fogalma tulajdonképpen ugyanezt takarja.

Ezt az egészet beszédhibának tudjuk be. Nagyon sajnálom azt, aki ilyen problémákkal küszködik.

Tapasztalhattuk a köznapi életben, hogy a hebegő embereket kinevetik. Sok esetben első hallásra és bizonyos helyzetekben valóban mosolyt csalhat az arcra egy ilyen dolog. Ha valaki dadogva próbál udvarolni, azt elég nehéz komolyan végighallgatni. Ezek ösztönös reakciók lehetnek, tehát nem biztos, hogy rosszindulat lakozik bennük.

A szenvedő alany természetesen mindig másképp éli meg a dolgokat, mint a külső szemlélő.

Előfordul az is, hogy csúfolják a dadogó, hebegő embereket, utánzással. Nem tartom szép dolognak az ilyen viselkedést. Sokkal jobb, ha nem szólunk semmit, amikor ilyen problémákkal küszködő illetőt látunk, hallunk.

Figyelmesen megalkotott és minden bizonnyal hasznos véleményemet szívesen osztottam meg veled. Ha más alkalommal, bárki hasonló felkérést intézne hozzám, nem késlekednék eleget tenni a kérésének.

 

Üdvözlettel: Cinci Macska!