Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cinci Macska a bosszúról.

2016.03.01

Kedves Jakab!

 

A bosszú egy nagyon kegyetlen tett. Amikor valakivel szörnyű dolog történik, vegyük alapul az egyik legszörnyűbb esetet, hogy megölik a feleségét, ebben az esetben természetes, hogy nem tudja a dolgot annyiban hagyni. Jogosan akarja, hogy a bűnösök megbűnhődjenek.

Az olasz filmekben gyakran láthatunk ilyet. Ott a vérbosszú elve érvényesül. Mondani sem kell, hogy ez teljes mértékben törvénytelen, de erre azt mondhatja a sértett, hogy az mennyire volt törvényes, amit a feleségével tettek.

Az a véleményem, hogy ilyen esetben egyértelmű igazságot tenni szinte lehetetlen.

A megtorlás már nem teljesen egyenértékű a bosszú fogalmával, de lényegében itt is erről beszélünk. Általában egy olyan tettet követ ez a kegyetlen cselekedet, ami nagyon nem felelt meg a megtorlónak, enyhe kifejezést használva.

Ha egy ellenálló árt a hatalmon lévő vezetésnek valamilyen formában, akkor ezt megtorlás követheti.

A törlesztés már kétértelmű dolog. A focipályán egy szabálytalanságnál történhet ez, kicsit később, az ellenfél játékosának közreműködésével.

A szó másik értelmezésében egy kölcsön visszafizetésére is gondolhatunk, ami teljesen fair dolog.

Körültekintően megfogalmazott és szívesen közölt véleményem hasznosságát illetően nem lehet kétség. A jövőben sem fogok elzárkózni, ha hasonló felkérést kapok.

 

Üdvözlettel: Cinci Macska.