Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Cinci Macska a borászatról.

2019.01.28

Kedves Timót!

 

A bor nemes ital, melyet sokan szívesen fogyasztanak, és nagy becsben tartanak. A többi szeszes ital eltörpül a finom borok mellett.

A borászat szép szakma, bár az utóbbi időben viszonylag kevesen válasszák hivatásuknak. Aki szereti a bort előállítani, annak komoly elhivatottságot jelent ez a munka.

A nagy borkombinátokban hatalmas tartályok vannak felállítva, melyekben érlelődik az újbor és az óboroknak is ilyen tároló edények adnak helyet.

A szőlő leszedésétől a bor felszolgálásáig rengeteg munkafolyamat van, amit a kívülálló szinte át sem tud gondolni teljes mértékben.

Kisebb formában is lehet természetesen bort termelni. Pincészetek segítik ezt elő, ászokhordókban érlelve a nedűt. Vannak magán pincészetek is. Ezekben kisebb, 150-200 literes hordókban tárolják a jó bort.

A gazda lopóból tölt a látogatóknak poharakba és így kóstolgatják a hegy levét. Előfordul, hogy valaki sokat iszik lenn és amikor felér, akkor érzi meg igazán a hatását. Nem árt erre odafigyelni.

 Sokan szívesen vesznek részt ilyen jellegű pincelátogatásokban.

Gondosan megfogalmazott és sok szeretettel átadott véleményem értéke ez alkalommal is magas szintűnek mondható. Ha bármikor hasonló felkérést kapok, nem fogok késlekedni, teljesíteni azt, legjobb tudásom szerint.

 

Üdvözlettel: Cinci Macska.